fbpx

#GjørNoenGlad Jul 2018 Colombia

[spb_gmaps size=”400″ type=”roadmap” zoom=”14″ map_controls=”yes” advanced_styling=”no” saturation=”color” fullscreen=”no” width=”1/1″ el_position=”first last”] [spb_map_pin pin_title=”First Pin” pin_latitude=”6.2530408″ pin_longitude=”-75.5645737″ width=”1/1″ el_position=”first last”] Click the edit button to change the map pin detail text. [/spb_map_pin] [/spb_gmaps] [spb_blank_spacer height=”30px” width=”1/1″ el_position=”first last”] [spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”15″ padding_horizontal=”9″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;padding-top: 15px;padding-left: 9px;padding-right: 9px;padding-bottom: 15px;background-color:#9ed1eb;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” back_color_global=”#9ed1eb” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Humanitære kriser eksisterer ikke bare i Dagsrevyen.

Totalt to millioner mennesker er på flukt fra sitt eget land. En million til nærmeste naboland, hvorav ca 200 000 barn. De flykter ikke på grunn av religion, krig eller naturkatastrofer. De flykter på grunn av sult, en konsekvens av flere år med statlig vannskjøtsel av udugelige ledere. De flykter fra landet som for få tiår siden var Sør-Amerika mest velstående land, men som nå har blitt et helvete, Venezuela.

[/spb_text_block] [spb_column col_sm=”6″ padding_horizontal=”0″ width=”1/2″ el_position=”first”] [spb_image image=”18032″ image_size=”full” frame=”noframe” caption_pos=”hover” remove_rounded=”yes” fullwidth=”no” overflow_mode=”none” link_target=”_self” lightbox=”no” intro_animation=”none” animation_delay=”200″ width=”1/1″ el_position=”first last”][/spb_image] [/spb_column] [spb_column col_sm=”6″ padding_horizontal=”0″ width=”1/2″ el_position=”last”] [spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

For kort tid siden hadde jeg den store gleden til å være med å gi julegaver til vanskeligstilte barn i Colombias nest største by, Medellin, sammen med kona mi Luisa,  samt flere familiemedlemmer av henne. Ungene var fra 6 til 10 år gamle, og mange av dem hadde gått til fots fra den venzolanske hovedstaden Caracas, ca 1500 km unna (samme distanse som Oslo-Narvik). Disse barna ble tatt vare på av en liten, britisk, veldedig organisasjon som het «Leve barna», mens foreldrene forsøkte å skaffe seg jobb, om ikke annet ved å selge godteri i gatene i Medellin.

Julegavene vi hadde pakket inn bestod av en skolesekk med skrivesaker. Som i Norge er utdanning nøkkelen til fremtiden for barna. I tillegg fikk de et par joggesko, da flesteparten av dem knapt nok hadde fra det før. Jeg tror imidlertid barna var mest glad for å få en klem og high-five fra selveste julenissen (Luisas utkledde onkel). Smilene, latteren og gleden de viste gjør noe med en, og jeg tror minnene fra i dag vil forbli like levende for oss voksne som for barna.

[/spb_text_block] [/spb_column] [spb_message color=”alert-info” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Krisen i Venezuela blir knapt nevnt i norske medier. Og lederen av den veldedige organisasjonen, som for øvrig også er en katolsk prest, kunne fortelle at den nødvendige pengestrømmen for å holde hjulene i gang ble stadig mindre når krisen knapt nok fikk spalteplass i britiske medier på grunn av blant annet alt fokus på Brexit. Derfor var de over seg av begeistring når vi kom på besøk.

Jeg håper dette leserinnlegget skaper både interesse for saken og begeistring for å bidra med å hjelpe mennesker som er i vanskelige situasjoner. Og husk, krisene finnes ikke bare i Dagsrevyens reportasjer, de utspiller seg faktisk hver bidige dag rundt om i hele verden.

[/spb_message] [spb_icon_box title=”Og en ting til, alle monner drar.” box_type=”left-icon” box_icon_type=”image” image=”18038″ animate_svg=”no” target=”_self” animation=”none” animation_delay=”0″ animated_box_style=”coloured” animated_box_rounded=”yes” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Kristian Botten Pedersen

[/spb_icon_box]

Scroll to Top