The Best Guacamole

The Best Guacamole
11. Oct 2018 luisa arango

Here is my fool-proof, authentic guacamole recipe. It beats my favorite Mexican restaurant’s every time. I’m sharing it with you today, hope you like it!

GUACAMOLE TIP:

USE RIPE AVOCADOS 🥑

The trick to making perfect guacamole is using ripe avocados that are just the right amount of ripeness. Not ripe enough and the avocado will be hard and tasteless. Too ripe and the taste will be off.

Check for ripeness by gently pressing the outside of the avocado. If there is no give, the avocado is not ripe yet and will not taste good. If there is a little give, the avocado is ripe. If there is a lot of give, the avocado may be past ripe and not good. In this case, taste test first before using.

INGREDIENTS:

 • 2 ripe avocados
 • 1/2 teaspoon Kosher salt
 • 1 Tbsp of fresh lime juice or lemon juice
 • 2 Tbsp to 1/4 cup of minced red onion or thinly sliced green onion
 • 1-2 serrano chiles, stems and seeds removed, minced
 • 2 tablespoons cilantro (leaves and tender stems), finely chopped
 • A dash of freshly grated black pepper
 • 1/2 ripe tomato, chopped

HOT TIP 🌶

Be careful handling chiles if using. Wash your hands thoroughly after handling and do not touch your eyes or the area near your eyes with your hands for several hours.

Preparation:

1 Cut avocado, remove flesh: Cut the avocados in half. Remove seed. Score the inside of the avocado with a blunt knife and scoop out the flesh with a spoon. Place in a bowl.

2 Mash with a fork: Using a fork, roughly mash the avocado. (Don’t overdo it! The guacamole should be a little chunky.)

3 Add salt, lime juice, and the rest: Sprinkle with salt and lime (or lemon) juice. The acid in the lime juice will provide some balance to the richness of the avocado and will help delay the avocados from turning brown.

Add the chopped onion, cilantro, black pepper, and chiles. Chili peppers vary individually in their hotness.

4 Cover with plastic and chill to store: Place plastic wrap on the surface of the guacamole cover it and to prevent air reaching it.Refrigerate until ready to serve.

Chilling tomatoes hurts their flavor, so if you want to add chopped tomato to your guacamole, add it just before serving.

What’s the best way to store guacamole?

Without any help, avocado flesh will turn brown when exposed to air. You can make guacamole last for several days by placing a hunk of onion on top of leftover guacamole. Yes, really! Then, cover the top of the bowl with plastic wrap.

The shoes that Ingvild and I wore wile making guacamole 🥑

VIEW ALL PRODUCTS
 • Sale
  kr 1 299,00 kr 999,00
  Quickview

  Ankelstøvletter for dame #theUnique svart

  ,
  Du vet den vennen du alltid kan stole på? Vel, hvis den vennen var et par sko ville det vært #theUnique 😙. De er perfekte for det bipolare været på høsten. Regn? Null stress! Sol, enda bedre! Godkjent for jobb, akseptert av hele familien og klar for kjøpesenteret! Disse skoene er klare for alt, og skinner spesielt godt med en fancy kjole eller skinny jeans.Når jeg designet denne skoen ville jeg designe din beste-sko-venn. Et par sko som vil gjøre hver dag bedre og som vil fungere til nesten alle antrekk. Et par sko du virkelig kan stole på 💘
  #theUnique er laget av det beste læret du finner der ute, og med en stilig gummisåle slipper du å høre klikk-klakk på catwalken din 😉📏 #theUnique er normal i størrelsen, men er du usikker på hvilken størrelse du skal velge kan du klikke her for å kontakte oss, så hjelper vi deg med å finne den rette for deg!Kul fakta: Det finnes kun 40 par av disse skoene i hele 🌍, De ble designet på Flisa, Norge 🇳🇴 også kommer de med en tag med en «god handling» på 💖Vil du se forskjellige antrekk til denne typen sko kan du klikke her, men hey! ikke glem å kom tilbake for å legge de til i handlekurven din 😍 
  kr 1 299,00 kr 999,00
  kr 1 299,00 kr 999,00
icon box image

Luisa Arango